Ať už jste začínající vegan nebo jste právě zjistili, že máte alergii na vejce, určitě oceníte pomoc s tím, jak vejce nahradit v pečení. Nepanikařte, je zde spousta možností ☺️ 

I když má použití vajec v receptech více důvodů, dnes se zaměříme hlavně na jeden, který je nejčastější. Vejce nám totiž spoustu věcí drží pohromadě. Hlavně pokud jde o recepty, které jsou i bezlepkové, je důležité vejce správně nahradit, aby nám těsto drželo. 

A co tedy použít?
Rozhodovat se můžete podle toho, co máte zrovna doma a jak vhodná daná surovina je pro recept, který chcete dělat. 

Naše nejoblíbenější náhrady za vejce jsou:

Jablečný protlak
Skvěle se hodí například do muffinů se skořicí a kousky jablek. Můžete použít i hruškový nebo třeba dýňový protlak. Těsto skvěle spojí a dodá mu chuť.

Lněné semínko
Lněné semínko musíme vždy používat mleté. Když k němu přidáme vodu a necháme ho 10 minut odstát, vytvoří se nám směs podobná vajíčku. Tato směs je skvělá například do donutů nebo perníčků. Náš recept na vánoční perníčky najdete zde: https://www.tudlee.cz/cs/recipe/vanocni-pernicky

Banán
Banánový chleba nebo třeba lívance můžete snadno udělat bez vajec přidáním rozmačkaného banánu. Banán si jednoduše rozmačkáte vidličkou a přidáte ho do těsta!

Oříškové máslo
Arašídové, mandlové nebo třeba lískooříškové. Všechna tato másla můžete v pečení použít místo vajec. No a kdo by neměl rád brownies s arašídovým máslem? 

Chia semínka
A konečně chia semínka, která fungují podobně jako lněné semínko ☺️ Když je smícháte s tekutinou, vytvoří se chia gel. Použít ale můžete i Tudlee chia dezert. Vanilková příchuť se do pečení hodí přímo skvěle, protože nahradí i vanilkovou pastu.

Na našem webu najdete spoustu receptů bez vajec za použití chia dezertů Tudlee. Zde přidáváme pár odkazů na snídaně a dezerty, které jsou 100% z rostlin ❤️

1. Snídaně
Jablečný Crumble
Domácí granola
Lívance s chia semínky

2. Dezerty
Chia muffiny
Brownies
Ovesné chia sušenky

Tudlee produkty najdete v Globusu, na vybraných prodejnách sítě Tesco, Kaufland, ve zdravých výživách a na e-shopu rohlik.cz!