Do Vánoc nám zbývá už jen pár dní a víkend se skvěle hodí na poslední pečení! I alergici a vegani si můžou pochutnat na dobrém cukroví. Vymyslet se dá prakticky cokoliv, my vám ale přinášíme vánoční klasiku. Byly by to vůbec Vánoce, kdybychom neměli perníčky?

Na perníčky budete potřebovat:
3 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku cukru
1 lžička kypřícího prášku
1 lžíčka jedlé sody
1/4 lžičky soli
2 lžíce perníkového koření
6 lžic mandlového mléka
4 lžíce rýžového sirupu
2 lžíce melasy
1/3 hrnku rozpuštěného rostlinného másla
1 lněné vejce (1 lžíce mletého lněného semínka a 3 lžíce vody)

Když v receptu uvidíte lněné vejce, vždy si ho připravte jako první. Je to jednoduché. Mleté lněné semínko si smíchejte s vodou a nechte aspoň 10 minut odstát, aby měla směs správnou konzistenci. Pokud pečete světlé těsto a nechcete, aby v něm byly vidět kousky lněného semínka, použijte zlatý len ☺️ Teď se můžete dát do přípravy těsta. Do mísy dejte hladkou mouku, cukr, kypřící prášek, sodu, sůl a perníkové koření. Vše promíchejte a přidejte mokré ingredience (rostlinné mléko, rýžový sirup, melasu, rostlinné máslo a odstáté lněné vejce). Těsto zadělejte ručně nebo v kuchyňském robotu a nechte ho do druhého dne odležet v lednici. Pokud hodně spěcháte, můžete ho použít i po pár hodinách. Teď už to asi znáte. Těsto vyndejte z lednice, poprašte pracovní plochu moukou, opatrně ho vyválejte a vykrajujte z něj perníčky. V troubě vyhřáté na 170°C perníčky pečte přibližně 8 minut (průběžně kontrolujte).

Možná si teď říkáte, jak uděláte polevu bez použití bílku. Není to žádná věda ☺️ Pokud máte doma cizrnu v plechovce, použijte její nálev. Běžně se z něj dělají pusinky, makronky a jakákoliv jiná náhrada bílku v rostlinné kuchyni. Jestli doma cizrnu v plechovce zrovna nemáte, nic se neděje, použijte citronovou šťávu (čistou nebo smíchanou s vodou) a vyšlehejte společně s moučkovým cukrem. Cukr nezapomeňte přesít! Zdobení už necháme čistě na vás. Tak si k němu udělejte dobrou kávu, horkou čokoládu nebo nějaký vánoční čaj a pořádně se zrelaxujte.

Celý tým Tudlee vám přeje krásné Vánoce ❤️