V rostlinné kuchyni klasický med nenajdete, ale můžete narazit na různé alternativy. Rýžový sirup, sirup z agáve, ale i pampeliškový med, který si můžete připravit doma z pár ingrediencí 😊 Na našich loukách a zahradách právě teď rozkvétají pampelišky a proto je nejlepší čas si pampeliškový med připravit do zásoby.


Ke sběru pampeliškových květů zvolte slunečný den, kdy jsou květy krásně otevřené. Sbírejte na zahradě nebo v přírodě. Do sběru můžete zapojit i děti a užít si tak příjemné rodinné odpoledne. Jako bonus vám bude vitamin D ze sluníčka ❤️

Na pampeliškový med budete potřebovat:
– 1 l vody
– 1 kg cukru krystal
– 2 citrony
– 300 pampeliškových květů (6 – 7 hrnků)

Příprava této pochoutky není žádná věda. Pokud jste z pampelišek nedostali všechny broučky už při sbírání, nechte květy chvíli rozložené na plechu nebo na lince.


Květy nasypte do hrnce, zalijte je vodou a přidejte k nim šťávu a kůru z citronů. Přiveďte k varu a vařte přibližně 25 minut. Směs nechte 24 hodin odležet. Po 24 hodinách obsah hrnce sceďte přes jemné sítko, aby vám zůstal jen ochucený vývar z pampelišek. K pampeliškovému vývaru přidejte cukr a vařte do zhoustnutí. Nezapomeňte pravidelně míchat. Med po vychladnutí ještě zhoustne, takže s tím u určování požadované hustoty musíte počítat 😊 Ihned po vypnutí sporáku med nalijte do sklenic, zavíčkujte a otočte je dnem vzhůru. Takto připravený med na vás počká ve spíži než na něj budete mít chuť!

Až budete med zkoušet, nezapomeňte nám napsat jak se vám povedl a poslat nám fotku ❤️