Každý z nás občas neodhadne množství a uvaří místo pro dva pro čtyři nebo místo pro čtyři pro osm. Občas taky zapomeneme na nějakou potravinu, která se schovává vzadu v lednici a všimneme si jí až když je pozdě. Proto jsme si pro vás dnes připravili pár rad a tipů, jak předejít plýtvání potravinami a co dělat s jídlem, které je v posledním tažení. 

Jak tedy předejít tomu, abychom jídlo nemuseli vyhazovat? 

Nenakupujte více než sníte a nedělejte velké nákupy. Pokud se vám často stává, že potraviny vyhazujete, choďte na nákup radši častěji a jídla kupujte méně. Můžete si také zapisovat, jaké potraviny nejčastěji vyhazujete a příště si na ně dát pozor. Doporučujeme si určit jeden den v týdnu, kdy projdete obsah lednice a zjistíte, které potraviny je nutno zpracovat co nejdříve a které vydrží klidně i do příštího týdne.

Co když navařím víc než sním?
Nikdy zbytky jídla nevyhazujte! Schovejte je zvlášť do krabiček a uchovejte je v lednici nebo mrazáku. Uvidíte, že za ně budete rádi až přijdete unavení a hladoví z práce. 

Co dělat s potravinami, které jsou v posledním tažení

1. Tvrdý chleba, co s ním?
Je spousta možností, co dělat s tvrdým pečivem. Nejjednodušší je strouhanka, ale můžete z něj například připravit i krutonky, které později použijete do polévky nebo na salát. No a pokud nevíte, co k večeři, můžete si udělat starou známou klasiku – chleba ve vajíčku! Vajíčko snadno nahradíte směsí z cizrnové mouky, vody, černé soli a koření 🙂

2. Zelenina a bylinky
Všechny zbytky zeleniny, která už nevypadá úplně čerstvě, ale je stále použitelná můžete zpracovat do vývaru. Přidejte do něj i bylinky, které jste nestihli před zvadnutím zkonzumovat (skvěle se hodí například petržel nebo libeček). Vývar si můžete zamrazit a používat, když je potřeba!

3. Ovoce
Ať už jde o banány, jablka, jahody nebo třešně, s každým ovocem se dá něco vytvořit. Pokud jde například o jablka, můžete je usušit na křížaly, udělat z nich pyré, které přidáte do pečení nebo z nich připravit kompot. Z jahod je skvělá marmeláda, ale jsou stejně jako banány a třešně výborné ve smoothies a domácích zmrzlinách, proto doporučujeme toto ovoce nakrájet a zamrazit. Zde najdete jednoduchý recept na ovocnou zmrzlinu: https://www.tudlee.cz/blog/recept-na-zdravou-zmrzlinu/

Zkuste tyto tipy postupně implementovat do vašeho každodenního života a uvidíte, že se vyhazování jídla ve vaší domácnosti sníží. Šťastnější bude nejen planeta, ale také vaše peněženka!