Dali jste si do nového roku předsevzetí ohledně snížení konzumace živočišných potravin? Zkusili jste vegetariánství nebo veganství a rádi byste u něj zůstali? Máme pro vás tři důležité tipy, jak na to, abyste u rostlinného stravování vydrželi a nic vám nechybělo 😊



1. Nezapomínejte na bílkoviny
Bílkoviny jsou pro naše tělo velice důležité. Občas se stává, že s přechodem na rostlinnou stravu na ně tak trochu zapomeneme. Jdeme třeba k babičce na oběd, dáme si jen přílohu a maso ničím nenahradíme. Potom máme velice brzy hlad a zbytečně se dojídáme sladkostmi. Mezi rostlinné potraviny obsahující vyšší množství bílkovin rozhodně patří všechny druhy luštěnin – čočka červená i zelená, cizrna, fazole všeho druhu, ale vyzkoušet můžete i ty méně tradiční jako je čočka beluga, mungo fazole nebo edamame. Skvělou rostlinnou bílkovinou jsou i sójové výrobky – tofu, tempeh a sójové maso. Pokud máte na sóju alergii, můžete zvolit například seitan, robi nebo jiné alternativy masa, kterých je v dnešní době na trhu nespočet. A jako poslední tip musíme určitě zmínit proteinové prášky, které se vyrábí i v rostlinné verzi. Pokud hodně sportujete nebo chcete jen zvýšit množství přijímaných bílkovin, přidat si je můžete do snídaňových kaší, lívanců nebo do smoothie.

2. Nahraďte oblíbená jídla
Máte nějaké jídlo bez kterého si nedokážete představit žít? Uvařte si ho v rostlinné verzi 😊 Je důležité si nahradit vaše oblíbené pokrmy, které jste jedli v dětství, máte s nimi krásné vzpomínky a vždycky se na ně těšíte, když jedete na návštěvu k rodině. Na našem webu najdete spoustu 100% rostlinných receptů, které můžete vyzkoušet. A pokud máte nějaké přání, na co byste chtěli recept příště, dejte nám vědět!

3. Doplňujte vitamin B12 a vitamin D
Další věc na kterou se často zapomíná je doplňování vitaminu B12, který se v rostlinné stravě nevyskytuje. Tento vitamin je produkován bakteriemi, které najdeme v půdě a trávícím traktu zvířat i lidí. Kdysi jsme ho přijímali nejen z živočišných produktů, ale i z nefiltrované vody a nemyté zeleniny. Je proto nutné ho v dnešní době na rostlinné stravě doplňovat. Druhým vitaminem je vitamin D, který dostáváme z živočišných produktů a ze sluníčka. Tento vitamin je hlavně v zimních měsících problémem nejen pro rostlinně se stravující osoby, je proto dobré ho alespoň v zimě doplňovat.

Pokud máte nějaké další důležité tipy a triky, které vám pomohly v rostlinném stravování, určitě nám dejte vědět ❤️