V dnešním článku bychom vám chtěli přiblížit, co je modifikovaný škrob, který najdete v našich výrobcích. Základní otázka, kterou si možná právě pokládáte, je: Má modifikovaný škrob něco společného s genetickou modifikací? Odpověď je velice jednoduchá. Nemá. 

Výraz modifikovaný má neslavnou pověst kvůli geneticky modifikovaným organismům (tzv. GMO). Ovšem v případě modifikovaného škrobu se nejedná o modifikaci genetickou, nýbrž o způsob úpravy přírodního škrobu. Modifikovaný škrob se nejčastěji používá jako zahušťovadlo nebo stabilizátor a z toho důvodu se přírodní škrob, který má některé nežádoucí vlastnosti, upravuje pomocí fyzikálně-chemických nebo enzymových postupů, aby mohl plnit v potravinách již zmíněnou funkci. 

Modifikovaný škrob může být například bramborový, pšeničný, rýžový nebo třeba právě kukuřičný, který používáme ve výrobcích Tudlee. Kukuřičný škrob jsme zvolili hlavně z toho důvodu, aby byly naše výrobky vhodné i pro celiaky. Myslete však na to, že ne všichni výrobci používají škroby bezlepkové a pokud jste osoba citlivá na lepek, vždy si přítomnost lepku ověřte u výrobce, pokud tuto informací neuvádí přímo na obale.

Modifikované škroby tedy nejsou modifikované geneticky, ale co jejich bezpečnost v potravinách? Škroby, které jsou upravené některým výše zmíněným postupem a jsou označovány jako modifikované nejsou zdraví škodlivé a mohou se přidávat i do potravin pro děti.

Pokud jde o oficiální zařazení do skupin, klasický neupravený přírodní škrob se řadí mezi potraviny, narozdíl od modifikovaného škrobu, který se řadí mezi aditiva. Aditiva jsou kontrolovány a regulovány předpisy (jsou jim přidělena čísla E 1404 až 1451). Není proto třeba se modifikovaných škrobů a potravin, které je obsahují obávat.

Tudlee můžete momentálně zakoupit na prodejnách Globus, Tesco, ve zdravých výživách a také online na rohlik.cz Postupně budeme přidávat i další řetězce, abyste si mohli Tudlee dopřát, ať už jste kdekoliv! 🙂