Recepty - Pirohy se sýrem a houbami

  • Bez laktozy Bez laktozy
  • celkový čas min
    celkový čas
  • příprava 40 min min
    příprava
  • vařit 25 min min
    vařit
  • porcí 4 porce

Ingredience Ingredience

Těsto

250 g hladké mouky

125 g rostlinného másla

10 g čerstvých kvasnic

2 lžíce neslazeného rostlinného jogurtu

2 lžíce mletého lněného semínka

6 lžic vody

1 lžička soli

 

Nádivka

2 hrnky portobelo hub nakrájených na kostičky

1 a půl bloku Tudlee tvrdého sýru Original

1 menší cibule

sůl

pepř

Instrukce Instrukce

Nejprve si připravíme těsto. Lněné semínko si smícháme s vodou a necháme alespoň 10 minut odstát. Do mísy vsypeme mouku, přidáme sůl, promícháme a poté do směsi rozdrolíme kvasnice. Rostlinné máslo si rozpustíme a přidáme ho do směsi. Mělo by být vlažné, ne horké. Těsto si zaděláme, a jakmile se nám všechny ingredience spojí dohromady, přidáme sójový "jogurt" a směs lněného semínka a vody. Vše zapracujeme do těsta, a když je hotovo, přikryjeme ho utěrkou a dáme alespoň na 45 minut kynout.

Mezitím si připravíme nádivku. Na pánvi si dozlatova osmažíme cibulku, kterou jsme si nakrájeli najemno a poté přidáme houby. Osolíme a opepříme dle chuti. Sýr si najemno nastrouháme a smícháme ho s houbovou směsí.

Po vykynutí těsto rozválíme a plníme ho nádivkou. Pirohy pečeme v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 25 minut. Pirohy se skvěle hodí například k svačině.